Galicia

Uopšteno

Galicija, zemlja obilja i lepote, krunisana je nekim od najnezaboravnijih pejzaža širom Evrope. Ta magična zemlja, smeštena na severozapadu Španije, čini se kao da je stvorena za one koji vole da istražuju i da se dive. Šarene kuće,ribarske mreže koje vise s balkona i čamci zaklonjeni iza lukobrana održavaju esenciju galicijske obale, posebno u manjim mestima. Od gorostasnih planina do tirkizno plave obale, Galicija poseduje jedinstveni šarm koji ostavlja neizbrisiv trag u srcima svih onih koji je posete. Njene guste šume, čije drveće se takmiči sa visinom neba, čine da se osećate kao da ste zaronili u drugi svet. Njene pećine, koje su kroz vekove bile sakrivene od pogleda ljudi, sadrže tajne i čari koje čekaju da budu otkrivene.
Za one koje privlači kultura, Galicija je pravo blago. Njeni stari gradovi, poput Santiago de Compostela, nose sa sobom istoriju koja seže u antička vremena. Tamo možete uživati u neverovatnom arhitektonskom bogatstvu, uzevši u obzir sve crkve, samostane i palate koje su sagrađene u različitim stilovima, od gotike do baroka. Galicija je mesto koje će Vas osvojiti i zauvek zarobiti. Njena neverovatna lepota, istorija i kultura čine je jedinstvenom i neodoljivom. Nema sumnje da ćete se vratiti kući sa pregršt neverovatnih uspomena i željom da ponovo posetite ovu zemlju obilja i lepote.

Ime

Galicija, ova prelepa zemlja između okeana i planina, skriva misterije i čarolije svog imena. Kada se pomene Galicija, čovek se uputi u istoriju, u vreme kada su plemena kraljevala ovim krajevima. Među tim plemenima, jedno se izdvojilo, a to pleme je Gala. Veruje se da je to ime preneseno na rimsku provinciju i potom na današnju regiju u Španiji-Galiciju. Takođe, veruje se da može imati korene u litvanskom  ’’galas’’, što znači ’’kraj, vrh’’ i vezuje se za Karpatske planine koje se tamo nalaze.

Kako do nje

Zamislite da se krećete Španijom, korak po korak. Prolazite kroz Mesetu, taj niz najvećih španskih visoravni, koje se šire do Portugalije, sve dok ne stignete do Leona. Ali, tu počinje vaša avantura u punom smislu. Leđa okrećete starom gradu i licem okrenuti ka “Macizo Galaico”. Ovaj prirodni fenomen čini Galicijsku barijeru, ponosnu barijeru regije. Čini se kao da se svet menja kad se popnete na taj planinski masiv, vazduh postaje svežiji i život počinje da se probija iz zemlje. Stižete na vrh i otvara se novi svet pred vama. Oči vam kolutaju od iznenađenja kad vidite zelenilo koje vas okružuje. Samo nekoliko minuta ranije ste bili u pustinji, a sada se nalazite u zelenom raju, blagosloveni zvukovima cvrkutanja ptica i šumom vetra u drveću. Ova priča je istinska, priča o Galiciji. To je mesto gde se priroda, ukorenjena u korenima starog sveta, sjedinjuje sa svežim svetlom modernog  života. Ovo je mesto za one čije je zelenilo u srcu, za one koji žele da osete svežinu prirode i prijateljstvo starih kultura.
Zbog toga, dođite u Galiciju, osetite njene tajne, doživite njenu snagu i pobegnite od sveta. To je mesto koje će vas duhovno osnažiti i ostati sa vama zauvek. A ukoliko se odlučite da do Galicije doputujete vazdušnim putem, imate tri opcije na koje možete da sletite. Glavni aerodromi u Galiciji su aerodrom u Santiago Composteli, aerodrom u Vigo i aerodrom u La Coruni. Ovi aerodromi pružaju međunarodne letove prema i iz Galicije, čime je lako dostići bilo koju turističku destinaciju u regiji.

Istorija

Galicija, tajna kutija koja se krije u Španiji, čuva neiscrpno blago svog raznovrsnog i zanimljivog nasleđa. Prema mitovima, Galicija je bila naseljena Galatima, plemenom koje se ponosi svojim korenima iz središnje Evrope. Ime “Galicija” nosi tragove svog prošlog nasleđa, čineći ga sinonimom za “zemlju Galata”. U rimskoj eri, regija je blistala sjajem svojih bogatih sela i razvijene trgovine, privlačeći trgovce iz celog sveta. Međutim, sa padom Rimskog carstva, Galicija se suočila sa invazijama germanskih plemena, uključujući Suebe i Vizigote. Kao da su vetrovi istorije doneli kralja Vizigotske monarhije, Rekkareda I, koji je sa svojom prestonicom i vladanjem kroz rimokatoličku crkvu, dodao novi kapital u istoriju regije. Nemirna vremena su nastavljala da obilaze Galiciju. Borba za nadmoć između Kastilje i Portugalije dodala je još jedan značajan zapis u istoriju regije. Galicija se suočavala sa brojnim ekonomskim i socijalnim izazovima, uključujući siromaštvo i neravnomeran razvoj, ali se nije dala oboriti, bila je jaka i neustrašiva. Tokom 20. veka, Galicija je počela da se diže iz pepela, razvijajući svoju industrijsku i turističku industriju, čime je stvorila jak ekonomski rast i stabilnost. Danas, regija se ponosi svojom kulturnom baštinom, uključujući čuvena arhitektonska dela, sakralna i svetovna, kao i svojim raznovrsnim kulinarskim tradicijama.

Geografija

Geografski prikaz Galicije zasigurno je jedna od najuzbudljivijih priča o čudesnom svetu. Zemlja koja se krije u Španiji, obdarena je neiscrpnim blagom svog raznolikog i fascinantnog nasleđa, te izdiže svoj sjaj i kulturu iznad svih drugih. Zamislite beskrajne šume, vijugave reke i prekrasne plaže, uokvirene sa impozantnim planinama. Ovo je Galicija, koja krije neke od najljepših gradova i mesta na svijetu, poput Santiaga de Compostele, A Corune i Vigo. Santiago de Compostele je čuvena za svoj veličanstveni katedralu, koja je smeštena u srcu starog grada i koja privlači hodočasnike iz celog sveta. Ova šarmantna zemlja poznata je po svojoj dugoj istoriji hodočašća, a sama katedrala predstavlja simbol nade, molitve i posvećenosti. A Coruna je grad-grad koji se nalazi na obali, sa spektakularnim pogledom na Atlantski ocean. Njegova duga istorija, koja seže do rimsko doba, čini ga jednim od najvrednijih kulturnih destinacija u Španiji. U gradu se nalaze mnoge znamenitosti, poput Torre de Herculesa, koja svetli kao svetionik na obali grada, i katedrale Santa Maria del Campo.
Vigo, međutim, predstavlja raj za gurmane i ljubitelje dobre hrane. Grad je poznat po svom prelepom obalnom pojasu, koji se spušta ka okeanu, krije neke od najboljih restorana u Španiji. Vigo, grad koji se ponosi sa svojim prirodnim lepotama i lukom, gde možete uživati u spektakularnom pogledu na okean i ukusima ribe koja je tek ulovljena.  Ova gastronomska čarolija privlači i one koji su upućeni u svačiji ukus, a takođe i one koji traže avanturu u kuhinji.
Zaista je nevjerovatno kako jedna regija može da poseduje toliku raznolikost. A upravo to čini Galiciju, obogaćenu svojim nasleđem i prirodom. Od divnih plaža Rias Baixas do veličanstvenih planina Serra de Xistral, geografija Galicije privlači turiste iz svih krajeva svijeta.. A kada ste već u Galiciji, ne možete propustiti . Ovde takođe možete posetiti i grad Ferrol, sa svojim značajnim istorijskim znamenitostima i šarmantnim ulicama. Sama regija čeka da vas zavede na avanturu, sa svojim zadivljujućim lepotama, raznovrsnom kulturnom nasleđu i netaknutom prirodom. Dođite i uživajte u tajnama koje Galicija nosi sa sobom, koje će vam sigurno ostati u srcu zauvek.

Kultura

U ovoj zemlji, kultura je živa i cveta, svakodnevno odišući mirisima njene bogate prošlosti i njihovim umetničkim i kulinarskim tradicijama. Kulturno nasleđe Galicije krije se u svakom kutku, od prekrasnih sakralnih spomenika do baroknih katedrala i gotičkih crkava. Čuveni arhitektonski spomenici kao što su Katedrala u Santiago de Compostela, Crkva sv. Tome i Kapela Pilar, svedoče o raskošnoj prošlosti regije. Galicijska kultura takođe se ističe svojim raznovrsnim kulinarskim tradicijama, sa jelima koja se spremaju sa svežim i lokalnim namirnicama, kao što su marinirane sardine, pampe, jastozi, pileći gulaš, i mnoge druge delikatese. Kulturna životnost regije je ispunjena brojnim festivalima i sajmovima, gde se promovišu muzička i plesna umetnost, kao i književnost i pozorište. Nedavno, Galicijska regija je dobila posebnu pažnju, kada je UNESCO proglasio jednu od svojih tradicionalnih plesnih formi, danzu dos pares, za neizostavni kulturni doživljaj. Ova plesna forma uključuje parove koji plešu u duhu lokalne muzike, koja se izvodi uz pomoć tradicionalnih instrumenata kao što su gaita i tamboril. Kultura Galicije je kao duga i živa istorija, sa mnogim različitim slojevima i iskustvima. Ona čini ovu regiju jedinstvenom i ispunjava je neizmernim životnom energijom. Ako ste spremni da otkrijete ovu tajnu kutiju, učinite to sa očima otvorenim i srca punim oduševljenja, a sigurno ćete se zaljubiti u njene prekrasne kulturne tajne.

Znamenitosti

Galicija, ta mistična i magična širina u Španiji, prepuna je znamenitosti koje čekaju da ih istražite. To je zemlja kulturne raznolikosti, beskonačne lepote i vrhunskih turističkih atrakcija. Krenimo sa gradom Santiago de Compostela, poznatim po svom spomeniku hrišćanskog peregrinacionog puta, katedrali sv. Jakova. Tamo možete začuti zvuke molitve i hodočasničke korale, čija su nota upućena ka nebu. Ako želite da istražite špansku istoriju, posetite A Corunu, grad koji se diči svojim rimsko-španskim kulturnim nasleđem. Ono što ovaj grad čini posebnim je njegova kula Torre de Hercules, jedan od najstarijih radijski kontroliranih svetionika na svetu. Najveći grad u Galiciji, Vigo, takođe je nezaobilazno mesto. Svojom veličanstvenom lukom i modernim sadržajima, ovaj grad vam pruža savršenu kombinaciju prošlosti i sadašnjosti. Ova su samo neka od znamenitosti koje čekaju da ih otkrijete u Galiciji. Sa svakim novim korakom kojim koračate kroz ovu divnu zemlju, otkrivate nešto novo i neverovatno. Saznajte više i upustite se u avanturu!

Muzika

Galicija je poznata po svojoj jedinstvenoj muzičkoj tradiciji koja se nastavlja vekovima. Muzika Galicije je inspirisana brojnim kulturama i tradicijama, uključujući keltsku, špansku i portugalsku.  Jedna od najvažnijih muzičkih tradicija u Galiciji je muzika koja se svira na gaiti, karakterističnom žičanom instrumentu koji se koristi u galicijskom folku. Muzika na gaiti podstiče ples i služi kao podloga za mnoge tradicionalne igre, poput muzike za ples “danza dos pares”.  Muzika Galicije takođe obuhvata tradicionalne vokalne forme, uključujući “cantiñas” i “muñeiras”, koje se obično izvode uz pratnju gaita i bubnja. “Cantiñas” i “muñeiras” su vrste tradicionalne galicijske muzike. “Cantiñas” su pevačke pesme, dok su “muñeiras” instrumentalne. To je tradicionalna galicijska muzika koja se obično svirala na proslavama, festivalima i drugim zabavnim događajima u Galiciji. Osim toga, mnogi muzičari u Galiciji takođe izvode moderne oblike španske i svetske muzike.

Festivali

Galicija je krcata neverovatnim i raznolikim festivalima, koji privlače posetioce iz čitavog sveta. Ova regija Španije poznata je po svojoj bujnoj i živahnoj kulturi, koja se najbolje ogleda kroz njene festivalske događaje.
-Jedan od najpoznatijih festivala u Galiciji je Festa das Patroas u Lavanderi. Ovaj festival, koji se održava leti, posvećen je ženama i njihovoj ulozi u galicijskom društvu. Održava se svake godine u čast “patroa” ili svetog zaštitnika grada Lavandera, Svete Marije Magdalene. Festival traje više dana i uključuje mnoge aktivnosti poput muzičkih nastupa, plesova, parada i ponuda tradicionalne hrane i pića. Glavna atrakcija festivala su ženske tradicionalne nošnje, koje se nose kao znak poštovanja i časti Svetoj Mariji Magdaleni.
-Takođe, Danza dos Pares, popularni folklorni festival koji se uglavnom održava u letnjem periodu, slavi galicijsku tradiciju i muziku. Ovaj festival donosi zajedno plejliste i plesače, koji uz muziku tradicionalnih instrumenata, kao što su gaita i tamboril, učestvuju u plesanju u parovima.
-Festival Santiago Apóstol u gradu Santiago de Compostela, je poznat po svojoj raskošnoj paradi i svečanom vatrometu, koje se održavaju svake godine u čast sv. Jakova, koji je poznat kao zaštitnik Galicije. Ova proslava traje nekoliko dana i okuplja ljude iz cele regije, koji zajedno učestvuju u slavlju i plešu u ritmu tradicionalne galicijske muzike.
Ovo su samo neki od najvažnijih festivala koje Galicija ima da ponudi. Sva ova slavlja i proslave, bez sumnje, doprinose bogatstvu i raznolikosti kulturne scene u ovoj regiji. Ako ste ljubitelj tradicionalne muzike i kulture, Galicija vam pruža jedinstveno iskustvo koje ne bi smeli propustiti.

Hrana

Galicija se može pohvaliti neverovatnom gastronomskom scenom, a njena tradicionalna jela i pića su zaista posebna i nezaobilazna za bilo koga ko poseti ovaj deo Španije.
Pošto je okružena morem, stolovi galicijskih restorana su puni svežom ribom i morskim plodovima zbog meštana koji svakodnevno pecaju. Najpoznatije su kraljevske škampi, dagnje, rakovi i jastog koji su bili inspiracija sada najtipičnijih jela Galicije poput Pulpo a la Feira (hobodnica kuvana sa krompirom i začinjena paprikom), Arroz con Marisco (galicijska paelja) i Mariscada (tanjir morskih plodova). Pored toga imamo i neka druga jela kao što su Mejillones al Vapor (jastog), Caldo Gallego (supa), Lacón con Grelos (meso i krompir), Carne ó Caldeiro (meso i krompir), Tortilla de Betanzos i Pan Gallego (galicijski hleb).
Sa druge strane, da bi Vam gušt bio veći, preporučujemo da uz odabir nekog jela obavezno probate i neko od popularnih vina kao što su Albariño (belo vino), Ribeiro (belo vino), Rosal (crveno vino), Txakoli (svetlo zeleno vino)… A za one koji više preferiraju likere, preporučili bi tipično galicijsko piće-licor caféa (liker od kafe).
Sada kada znate, na Vama je odabir da se odlučite koje nove ukuse želite isprobati!

Plaže

Galicija, regija na severozapadu Španije, obiluje prelepim plažama i biserima kristalno čistog mora. Od dugačkih peščanih plaža do stenovitih obala, Galicija ima nešto za svakoga. Neki od najpoznatijih plaža uključuju:
Playa de las Catedrales – Ova prelepa plaža, poznata po svojim stenama koje se podižu kao katedrale iz mora, sigurno će vam ostaviti nezaboravan utisak.
Praia de Rodas – Smeštena na krajnjem zapadu Galicije, Praia de Rodas je dugačka peščana plaža koja pruža neverovatne poglede na Atlantski ocean.
Praia da Barra – Nalazi se uz sami centar grada Vigo, poznata je po svom živopisnom životu i brojnim barovima i restoranima.
Praia de Ortigueira – Ova plaža smeštena je uz obalu i okružena gustim šumama koje dodaju jedinstvenu atmosferu ovom mestu. Široka i dugačka peščana plaža sa kristalno čistim morem.
Praia das Catedrais – Neverovatna plaža, vredna obilaska samo zbog svojih spektakularnih pogleda. Plaža pruža nezaboravan doživljaj i jedinstvenu šansu za razgledavanje prirode i arhitekture, uključujući izolovane plaže, litice i morske pećine.
Praia de la Lanzada – Plaža, smeštena u blizini ribarskog sela San Vicente do Mar, poznata je po svojim dugim, širokim plažama i šarmantnom selu. Omogućava posetiocima da uživaju u prelepom pogledu na more i okolna područja.
Praia de Area – Smeštena u gradu Muros, u provinciji A Coruña, poznata je po svojim bujnim šumama i prelepom panoramom na okean. Ističe se svojim širokim peščanim plažama i živopisnim skulpturama koje se nalaze na vrhu stena koje okružuju plažu.
Iako su sve plaže u Galiciji izvanredne, svaka od njih ima svoj jedinstveni šarm. Zabavno je proći od jedne do druge i istraživati sve što ovaj prekrasan deo Španije ima za ponuditi. Čarobni krajolik, netaknute plaže i toplo, ugodno vreme čine Galiciju savršenim mestom za letovanje.

Univerziteti

Galicija je poznata po svom visokom obrazovanju, kulturi i istraživačkom radu. Univerziteti u Galiciji imaju dugu tradiciju i slavu.
Univerzitet u Santiago de Compostela je jedan od najpoznatijih univerziteta u Galiciji i Španiji. Ova institucija osnovana je 1495. godine, što je čini jednom od najstarijih institucija na svetu. Danas nudi brojne programe obrazovanja, od humanističkih nauka do medicine. Univerzitet u Santiago de Compostela ima snažnu istraživačku kulturu i trenutno se smatra jednim od najboljih univerziteta u Španiji.
Univerzitet u A Coruni, takođe poznat kao Univerzitet u La Coruni, ima više od 30.000 studenata i nudi veliki broj programa obrazovanja, uključujući tehnologiju, zdravstvo i pravo. Ova institucija smatra se jednim od najboljih univerziteta u Španiji i širom sveta poznata je po svom kvalitetnom obrazovanju i istraživačkom radu.
Univerzitet u Vigo, takođe poznat kao Univerzitet u Vigo, osnovan je 1990. godine i danas nudi brojne programe obrazovanja, od tehnologije do zdravstva. Ova institucija smatra se jednim od najboljih univerziteta u Španiji po svom kvalitetnom obrazovanju i istraživačkom radu.
Ukratko, Galicija ima mnoštvo visokokvalitetnih univerziteta, a univerziteti u Santiago de Compostela, A Coruni i Vigo samo su neki od najpoznatijih. Ova regija Španije smatra se jednim od vodećih svetskih centara obrazovanja i istraživanja. Ako ste zainteresirani za visoko obrazovanje, Galicija definitivno treba da bude na vašem popisu mesta za posetu.

Ambasade

Galicija, regija u Španiji, poznata je po svom divnom prirodnom okruženju, kulturi i istoriji. No, nije samo turistima važna već i svetskim diplomatskim zajednicama. Mnoge zemlje imaju svoje ambasade i konzulate u Galiciji, čime pokazuju značaj i važnost ovog područja.
Ako ste ljubitelj diplomatije i zanima vas koje su to zemlje prisutne u Galiciji, predstavit ćemo ih u ovom članku!
Jedne od glavnih ambasada koje se mogu pronaći u Galiciji su ambasade Poljske, Grčke,            Francuske, Belgije, Irske, Nemačke, Rusije, Francuske, Austrije, Vatikana, Kanade, USA, Japana, Indije, Izraela, Kine i mnogih drugih zemalja sa različitih kontinenata. Neki od konzulata koji se nalaze u Galiciji, u glavnom gradu Santiago de Composteli su konzulat Kube, Brazila, Bolivije, Filipina i Urugvaja.
Ambasada Srbije se takođe može pronaći u gradovima kao što su Corunna i Vigo.
Ambasade i konzulati služe kao glavne tačke komunikacije između Galicije i drugih država i naroda. Postoje mnoge značajne ambasade u Galiciji, a njihovi diplomati rade na razmeni informacija, saradnji i jačanju veza između svojih zemalja i Španije u ovom području.
Zanimljivo je videti koliko je Galicija važna za svetske diplomatije. Svi ovi diplomatijski centri čine Galiciju središtem važnih međunarodnih događanja.
Ako ste ljubitelj diplomatije, svakako preporučujemo da posetite ove ambasade i upoznate se sa njihovim radom.

Poznati

Galicija ima mnoštvo poznatih ličnosti iz različitih oblasti, kao što su: Antonio Fraguas, poznatiji kao Forges (karikaturista i satiričar), Camilo José Cela (nobelovac za književnost), Manuel Rivas (pisac i novinar), Blas Infante (začetnik andaluzijskog nacionalizma), Xosé Manuel Budiño (pisac i učitelj), Ramón Sampedro (borac za prava invalidnih osoba), Celso Emilio Ferreiro (pesnik i esejist), Alba Roberta (glumica), Xabier Díazm (uzičar i kantautor), Manuel Blanco Chivite (botaničar i putopisac).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *